Å slukke brann i huset

1920En brann i et hus kan være fatal, og må derfor slukkes så fort den oppdages. Alle hus skal derfor være utstyrt med minst ett brannslukningsapparat.

De fleste brannslukningsapparat ser like ut, som en stor rød patron, med en slange festet til toppen. Brannslukningsapparat har forskjellig stoff i seg, men de fleste har pulver som består av monoammoniumfosfat (MAP), som hverken er skadelig for mennesker eller miljøet. Pulveret fortrenger oksygenet og kveler flammene, samtidig som den store overflaten binder varmeenergien som flammene trenger for å spre seg. Et pulverapparat er godt egnet til hvilken som helst type brann i et hus, men først og fremst når det brenner i tre og tekstiler. Pulveret synker nedover og blir hardt over tid, så derfor skal man alltid huske på å snu pulverapparatet med jevne mellomrom. Slukke-evnen til apparatet beskrives av tallet foran klassen, og jo høyere tall, jo bedre slukke-evne. Klassene angir hvilken type brann apparatet egner seg til, og klassifiseringen er slik:

  • A-tre, papir, tekstiler
  • B-brennbare væsker
  • C-gassbrann
  • F-mat og frityr
  • LYN-elektrisk utstyr

Bli kjent med apparatet

Det kan være lurt å bli kjent med brannslukningsapparatet i sitt eget hjem. For å aktivere det, må man dra ut en splint som låser apparatet når det ikke er i bruk. Når man skal slukke, skal man holde slangen strak utover mot flammene og sprute på i en god avstand, omtrent tre meter. Det er stort trykk inni brannslukningsapparatet, og derfor vil strålen rekke langt. Dermed kan man tømme apparatet mot flammene og deretter komme seg i sikkerhet.

Det finnes også andre typer brannslukningsapparat, og de har andre stoff i seg. Dette er blant annet:

  • Skumapparat
  • CO2 slukker

Man kan også kvele branner med et brann-teppe, eller store mengder vann. Det viktigste er at man tar i bruk pulverapparatet dersom det brenner. Der etter må man kommer seg i sikkerhet, varsle alle som er i fare og varsle brannvesenet slik at de kan gjøre etterarbeid. Ved store branner, eller eksplosive branner, må man huske å varsle med en gang.